BejelentésBELGYÓGYÁSZAT-LABOR SZEGED
Az egészség érték.

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

A vitamin olyan anyag, ami akkor okoz betegséget, ha nem esszük meg. (Szent-Györgyi Albert)


Az  egészség megtartásához szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű étel és folyadék bevitele.  A mai táplálkozási szokások valamint ételeink minősége miatt a fejlett országokban, így nálunk is „minőségi éhezés"-ről beszélünk. Ételeink alapanyaga ugyanis egyre szennyezettebb, bennük minimális tápérték van nagy kalóriatartalom mellett, ugyanakkor számos betegségről derül ki, hogy éppen életfontos tápanyagok hiánya okozza őket. Szükséges emiatt vitaminokat és egyéb táplálék kiegészítőket fogyasztanunk.


A helytelen vagy hiányos táplálkozás elsősorban a vitaminok és az ásványi anyagok hiányát jelenti, ami gyengíti védekezőképességünket, immunitásunkat. Védelmünket, azaz testünk, egészségünk védelmét immunrendszerünk biztosítja, mely óvja szervezetünket a kórokozóktól és a ráktól is. Hatékony működéséhez a fehérjék, szénhidrátok, zsírok valamint más, esszenciális, nélkülözhetetlen anyagok, vitaminok és ásványok, nyomelemek állandó, kiegyensúlyozott és bőséges bevitelére van szükség. A tápanyagok elosztásakor ugyanis nem az immunrendszer áll az első helyen. Csak akkor kapja meg táplálékát, ha az agy, az idegrendszer, a szív, az izmok és más fontos szervek már kellő ellátásban részesültek. Természetes védekezőképességünk tehát nagymértékben javítható, ha az étrendünkben bőven szerepelnek vitaminok, ásványi sók, valamint antioxidánsok.

A D-vitamin hiánya nagy szerepet játszik a magas vérnyomás, és a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában!

Az utóbbi időben a nemzetközi orvosi szaksajtó legtöbbet emlegetett vitaminja: a D-vitamin. "Ennek oka, hogy a D-vitamin-hiány világjelenség" - nyilatkozta dr. Halmy László belgyógyász, az Elhízástudományi Társaság elnöke.

Világszerte egyre több kutatócsoport foglalkozik a D-vitamin-hiány egészségre gyakorolt következményeivel.

A vérben fellépő D-vitamin hiánya a szívre is negatív hatással van. Összegyűjtöttük a leghitelesebb kutatási eredményeket, amik a D-vitamin szív– és érrendszerre gyakorolt hatásait vizsgálták, és megállapították, hogy hiánya komoly problémák okozója lehet.

  • A Third National Health and Nutrition Examination 2001 és 2004 között vizsgálta a D-vitamin-hiány és a koszorúér betegség, illetve a szívelégtelenség közötti kapcsolatot. A D-vitamin-hiány mértéke és a szív-és érrendszerbetegségek súlyossága között egyértelmű volt az összefüggés. Mind a koszorúérbetegségek, mind a szívelégtelenség, a stroke és a perifériás érbetegségek esetén bebizonyosodott, hogy minél nagyobb a hiány D-vitaminból, annál súlyosabb valamennyi fenti kórkép.
  • Európában több mint 3300 beteg állapotát nyomon követve elsősorban a szívelégtelenséggel való szoros kapcsolat igazolódott be.   Az élettani, biokémiai vizsgálatok során igazolódott, hogy a D-vitamin-hiány hozzájárul a szívizomszövet megvastagodásához, majd tágulatához. Hosszú távon ez a folyamat vezet a szívelégtelenséghez. Szintén igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányban kialakult szívelégtelenség kezelésénél alkalmazott megfelelő mennyiségű D-vitamin által az elváltozás visszafordítható volt!
  • Klinikai vizsgálatokkal kimutatták azt is, hogy a D-vitamin adagolásával csökkenthető a magas vérnyomás is!
  • Az is beigazolódott, hogy a D-vitamin-hiány növeli a kalcium lerakódását az érfalban, tehát hosszú távon érelmeszesedéshez vezethet.
  • A Health Professionals Follow Up vizsgálatban 18 225 férfit követtek nyomon, és azt találták, hogy a D-vitamin-hiányosaknál a szívinfarktus kockázata 2,5-szer nagyobb volt, mint az egyébként hasonló paraméterekkel rendelkező társaiknál.

Ezek után nem kérdéses, hogy mindenkinek, akinek szív– és érrendszeri problémái vannak, illetve akinek a családjában előfordult már bármikor ilyen betegség, különösen oda kell figyelni arra, hogy D-vitamin ellátottsága megfelelő legyen!

Összefoglalva az alacsony D-vitamin szint növeli:

  • a magas vérnyomás,
  • az érelmeszesedés és
  • a szívinfarktus

kockázatát.

Érdemes kiemelt figyelmet szentelni idős rokonainknak. Esetükben a tanulmányok szerint fokozott mértékben lép fel D-vitamin-hiány, ami a szív- és érrendszer állapotára negatívan hathat.

Figyeld következő hírlevelünket! Hamarosan a csontritkulás és a D-vitamin-hiány együttes előfordulásáról szóló kutatások eredményeiről számolunk be.

Forrás:
A kutatási eredményeket az Orvosi Hetilap 2009/ 30. számának vonatkozó cikke (1397-1402-ig) szolgáltatja, melyeket a SOTE Kardiológiai Központ orvosai írtak (50 db szakirodalmi hivatkozással alátámasztva).


Ezen az oldalon a CaliVita International Ltd. termékei közül választhat, rendelését egyszerűen, az interneten megteheti.

Ha viszont szeretne csatlakozni a CaliVita International csapatomba, itt regisztrálhat, ha az oldal tetején lévő képre klikkel.

 

 

Másolja át ezt a számot a "Szponzor tagkódja" mezőbe: 0368800291
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!